Uw huis verduurzamen? Overweeg een hogere hypotheek

Als u van plan bent om komend jaar een huis te kopen en die te verduurzamen? Of om uw huidige woning te verduurzamen? Dan zou u dit kunnen financieren door middel van een hogere hypotheek. Hierbij is wel de voorwaarde dat u dit geld uitgeeft aan het energiezuiniger maken van uw woning. Hoe dit verder in zijn werk gaat, bespreken wij in deze blog. 

Nieuws
Datum: 15-02-2024

Geld lenen voor verduurzaming 

Als u uw woning wilt verduurzamen kunt u dit namelijk financieren door meer te lenen. U moet dit extra bedrag dan binnen vijf jaar gebruiken voor de verduurzaming van uw woning. Hierbij kunt u denken aan: 

  • Gevel, dak, vloer- en leidingisolatie 
  • Hr-glas  
  • Energiezuinige deuren en kozijnen in combinatie met hoog HR-glas 
  • Douchewarmte-terugwinningsysteem 
  • Energiezuinige ventilatiesystemen in combinatie met andere energiebesparende voorzieningen 
  • Sommige warmtepompen, zonnecellen of een combinatie daarvan 
  • Warmtepompen 
  • Zonnecellen 

Bedrag afhankelijk van energielabel 

Sinds 1 januari is dit extra bedrag dat u mag lenen gekoppeld aan het energielabel van uw woning. Als u woning energielabel A of B heeft is dit extra bedrag maximaal € 10.000, voor energielabel C en D € 15.000 en voor energielabel E, F of G is dit zelfs € 20.000. 

Verder maakt het niet uit of het energielabel van uw woning door deze verduurzaming wordt verbeterd. Dit bedrag mag u ook lenen als de hypotheek hoger wordt dan de waarde van uw woning, met een maximum van 106% van de getaxeerde waarde na de aanpassingen. 

Subsidies 

Naast een hogere hypotheek is het ook een optie om opnieuw gebruik te maken van de ISDE-subsidieregeling voor het verduurzamen van uw woning. Dit jaar is het budget hiervan verhoogd tot € 600 miljoen. Deze regeling is onder andere van toepassing op isolerende maatregelen, sommige warmtepompen en zonneboilers. 

Energielabel nu ook meegenomen in berekening maximale hypotheek 

Nog iets anders is veranderd dit jaar. Sinds 1 januari wordt naast de waarde van uw huis, uw inkomen en de hoogte van uw hypotheekrente ook het energielabel van uw woning meegenomen in de berekening van uw maximale hypotheek. Een beter energielabel betekent dus dat u meer mag lenen. Hiervoor moet uw woning tenminste energielabel D hebben. 

Vragen? Wij helpen u graag! 

Heeft u vragen over het verduurzamen van uw woning? Wij helpen u graag! U kunt ons bereiken via 0299-393322 of per e-mail via info@heeres.nl en dan kijken wij samen naar de beste oplossing voor uw situatie. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag