Belastingaangifte 2024: tips om het zo makkelijk en voordelig mogelijk te maken

Het is weer zover: tussen 1 maart en 1 mei heeft u de tijd om uw belastingaangifte te doen. Om dit zo soepel en makkelijk mogelijk te laten verlopen vertellen wij in deze blog wat u hiervoor nodig heeft en geven wij tips zodat u niet meer belasting betaalt dan nodig. 

Nieuws
Datum: 14-03-2024

Aanvragen van uitstel 

Belastingaangiften moeten dus worden gedaan tussen 1 maart en 1 mei. Echter is het mogelijk om uitstel aan te vragen als u deze einddatum niet redt. Dit moet echter wel voor 1 mei. Als u dit doet, krijgt u uitstel tot 1 september. Daarnaast geldt ook dat u door dit uitstel over de eventueel te betalen belasting 7,5% rente moet betalen. 

Waar begint u? 

Belastingaangifte kan voor sommigen een ingewikkelde taak zijn en daarom helpen wij hier graag bij. Zo kunt u bijvoorbeeld beginnen met kijken naar uw belastingaangifte van vorig jaar. Dit kan namelijk als een goed handvat dienen voor uw belastingaangifte dit jaar. Daarnaast zijn er aantal andere zaken die u nodig heeft zoals uw jaaropgave, andere inkomsten zoals bijvoorbeeld partneralimentatie en jaaroverzichten van al uw rekeningen. Als u de eigenaar bent van uw woning heeft u ook de WOZ-waarde van het afgelopen jaar nodig. Tot slot heeft u de jaaropgave van uw hypotheekverstrekker nodig. 

Daarnaast is het goed om te weten dat u niet overal zelf om hoeft te denken. Zo worden een aantal aftrekposten automatisch afgehandeld door de Belastingdienst. Voorbeelden zijn hyotheekaftrekposten of inkomensafhankelijke combinatiekorting voor mensen die werken of een kind onder de 12 jaar hebben.  

Tips voor uw belastingaangifte 

Om uw belastingaangifte wat makkelijker te maken en ervoor te zorgen dat u niet meer belasting betaalt dan nodig, geven wij hieronder een aantal tips: 

1. Denk aan aftrekbare giften 

Doneert u trouw aan een goed doel? Dit kan belastingvoordeel opleveren als u dit voor vijf jaar vastlegt. Als u dit niet vast wilt leggen, is het ook een optie om het ene jaar een grote schenking te doen en het andere jaar niets.  

2. Houd uw aftrekposten bij 

Door uw aftrekposten gedurende het jaar bij te houden vergoot u de kans dat uw meer belasting af kunt trekken als u het volgende jaar belastingaangifte doet. Noteer het dus vooral wanneer u bijvoorbeeld een schenking doet en bewaar zaken zoals bankafschriften en facturen ook vooral. 

3. Belastingmiddeling 

Niet iedereen is hiervan op de hoogte, maar het kan zomaar de moeite waard zijn om gebruik te maken van de regeling ''belastingmiddeling''. Dit is vooral interessant wanneer uw inkomen de afgelopen jaar sterk verschilde omdat u bijvoorbeeld bent gaan werken, bent ontslagen of met pensioen bent gegaan of bijvoorbeeld een tijd onbetaald verlof hebt opgenomen. Dit moet echter wel de afgelopen zeven hebben plaatsgevonden. In dit geval mag u uw inkomen over een periode van drie jaar middelen: dit betekent optellen en delen door drie. 

Zeer belangrijk om te weten: deze middelingsregeling is op 1 januari 2023 afgeschaft en hierdoor is het laatste tijdvak waarbij u nog mag middelen 2022-2024.  

4. Vergeet eerdere jaren niet 

Het is dit jaar nog mogelijk om belastingaangifte te doen terug tot het jaar 2018. Hoewel sommige mensen bang zijn dat zij dan juist belasting moeten (bij)betalen, zijn er ook situaties waarin u juist geld terug kunt krijgen. Zo heeft u misschien te veel loonbelasting betaalt tijdens uw vakantiewerk en de Belastingdienst betaalt vaak mee aan niet-vergoede zorgkosten als u een bescheiden inkomen hebt en belastingaangifte indient. 

Wij begrijpen best dat het makkelijker kan lijken om dit te vergeten of links te laten liggen, maar dit kan daadwerkelijk de moeite waard zijn. 

5. Kosten vooruitbetalen 

Het kan ook gunstig uitpakken om bepaalde kosten vooruit te betalen. Dit is zeker het geval bij aftrekbare kosten. Gaat uw inkomen volgend jaar omlaag of bereikt u volgend jaar de AOW-leeftijd, dan kunt u deze kosten dit jaar aftrekken tegen een lager tarief. Daarnaast betekent het vooruitbetalen ook dat uw inkomen op 1 januari 2025 lager is, wat scheelt in belasting in box 3 als u het heffingsvrije vermogen overstijgt.  

6. Belastingvrije schenking 

Schenking aan (klein)kinderen scheelt u vooral toekomstige erfbelasting. Naast dat u dit jaar € 6633 belastingvrij mag schenken aan uw kinderen, mag u ze ook eenmalig € 31.813 schenken. Ook dit bedrag blijft belastingvrij, ongeacht waar dit aan uitgegeven wordt. De enige voorwaarde is dat uw kind tussen de 18 en 40 jaar oud is. 

Als grootouder kunt u ook een schenking doen aan uw kleinkind. Dit gaat om een maximumbedrag van € 2658 en hierbij speelt de leeftijd van het kleinkind geen rol.  

7. Verminderen vermogen voor toeslagen of Wlz-bijdrage 

Een lager vermogen kan ervoor zorgen dat u recht heeft op bepaalde toeslagen volgend jaar. Vanaf een bepaald vermogen komt u namelijk niet in aanmerking voor bijvoorbeeld huurtoeslag of zorgtoeslag. Daarnaast speelt uw vermogen ook een rol bij de eigen Wlz-bijdrage mocht u opgenomen worden in een zorginstelling. Hierbij wordt gekeken naar het inkomen op 1 januari. U kunt dus het komende jaar uw inkomen verlagen door bijvoorbeeld schenkingen te doen of door een deel van de hypotheek van uw koophuis af te lossen.  

Goed om te weten: uw eigen bijdrage wordt door het Centraal Administratie Kantoor (CAK) berekend op basis van uw vermogen op 1 januari ruim twee jaar geleden. Als u dit jaar uw vermogen verlaagt, zult u dus in 2027 een verschil merken in uw eigen bijdrage. Echter kunt u wel voor tijd zelf om vermindering vragen van de eigen bijdrage.  

8. Aflossen van kleine schulden 

Hoewel het aflossen van kleine schulden met de huidige belasting-berekening over uw vermogen niet meer veel belastingvoordeel oplevert, is dit toch nog interessant wegens de vaak grote rentebesparingen die gepaard gaat met deze aflossing. Ook mag bepaalde rente alleen worden afgetrokken als dit gaat om eigen woning- of ondernemingsschuld. 

Om uw schulden in mindering te brengen op uw vermogen in box 3 moet dit bedrag boven het drempelbedrag uitkomen. Dit betekent dat u in 2024 schulden kunt opvoeren als deze minstens € 3700 bedraagt. Voor partners is dit bedrag € 7400. Schulden lager dan dit bedrag kunt u dus niet in mindering brengen op uw vermogen. Het aflossen van kleine schulden vermindert het saldo op uw bankrekening en daarmee uw vermogen in box 3. 

9. Groen beleggen 

Als u meer vermogen heeft dan € 57.000 kunt u ervoor kiezen om (een deel van) uw geld groen of duurzaam te beleggen of te sparen. Dit levert namelijk belastingvoordeel op. 

Op 1 januari 2025 mag u namelijk per persoon maximaal € 30.000 aan groene beleggings- of spaarproducten hebben waar u geen belasting over hoeft te betalen. Over dit "duurzame'' kapitaal tot € 30.000 krijgt u daarnaast ook 0.7% heffingskorting. Voor zowel uw portemonnee als het milieu is dit dus fijn. 

Belangrijk om te weten: dit vrije vermogen voor groen beleggen en sparen wordt meegenomen in de berekening van uw vermogen voor toeslagen. Groen beleggen draagt dus niet bij aan het in aanmerking komen voor huurtoeslag, zorgtoeslag en kindgebonden budget. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag